Redaktör och författare för Vi också – hbtqi-personer berättar av RFSL, 2021.
Nominerad till Publishingpriset i kategorin Fackböcker reportage och berättelser. Del av utställningen #MeToo på Kvinnohistoriskt museum 15 oktober 2022 – 10 mars 2024.
Antologin Vi också innehåller några av de historier om sexuella övergrepp och kränkningar som saknades under #MeToo. I boken medverkar också polis och kuratorer specialiserade på sexualbrott med syfte att hjälpa den som blivit utsatt att komma vidare.
Medverkande: Sini Alhola, TD Lars Gårdfeldt, Md. Habibur Rahman, Samuel Ross, Shaun Walls med flera, Kina Sjöström och Maria Tillquist från RFSL Stödmottagning, Kickis Åhré Älgamo och Göran Stanton från Polisen, samt Deidre Palacios från RFSL.
Köp Vi också i QX Shop eller läs Vi också på RFSL:s webbplats
Dikten Vårat språk i antologin Röster vid gränsälven, Föreningen Norden Pajala, 2020.
”Vi har bjudit in personer med lust att skriva, att dela med sig av berätttelser från förr och nu. En del är skrivna på finska, en del på meänkieli, en del på svenska och en del är skrivna på en mix. Det mesta är inte översatt, och vi lämnar till läsaren att klara sig på egen hand. Precis som det är när man bor i svenska och finska Tornedalen, där de tre språken vävs in i varandra, och hörs och talas till vardags.”
Beställ antologin via e-post: monika.annel.lund@gmail.com
Dikten Sorgens plats i konstprojektet Text Type Light av Jonas Johansson och Victoria Albrecht, Svartljus, 2020. Typsnitt av Stefan Hattenbach och musik av Maximilian Karlander.
”Illuminated letters in the Stockholm city night.”
Sorgens plats är upplyst i Almhöjden i Skogskyrkogården, Stockholm. Texten grundar sig på ett reportage om sorg som jag skrev i Kreativt skrivande A.
Dikten Vill bara se i konstprojektet Text Type Light av Jonas Johansson och Victoria Albrecht, Svartljus, 2020. Typsnitt av Karolina Westenhoff och musik av Francesco Torelli.
”Illuminated letters in the Stockholm city night.”
Vill bara se är upplyst i Bandhagen centrum, Stockholm. Texten bygger på en dikt som jag skrev under en skrivarkurs på Folkuniversitetet 2014.
Novellen Bättre rita fåglar än flickor i metodboken Pralin av Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, 2018.
Metodboken finns också i engelsk upplaga (i den heter novellen Girls, not birds, översättning av Elmina Fors), i samarbete med Malmö mot Diskriminering, 2020.
Redaktör för fackboken Stå upp när det blåser – hur lagidrotten kan verka för inkludering, mot homofobi och våld, författare Sofia B. Karlsson, Pintxo Förlag, 2017.
”Pedagogisk, lättillgänglig och överraskande fri från pekpinnar.”
– Anneli Rannamaa Söderström, @ordrimligt på Instagram
Sofia B. Karlsson ”har gjort mig smartare” […] ”genom att jag blivit tvungen att omvärdera kunskap och erfarenheter jag redan hade.”
– författaren Fredrik Backman på sitt Instagram-konto
Novellen Bättre rita fåglar än flickor i metodboken Tänka tillsammans, Antidiskrimineringsbyrån Uppsala, 2015.
Beställ eller ladda ner Tänka tillsammans hos Antidiskrimineringsbyrån Uppsala
Texten Femme i fackboken F-ordet, redaktör Petra Östergren (inbunden samt pocket) av Alfabeta Förlag, 2008.
”I F-ordet har Petra Östergren lyckats trumma ihop ett gäng – ett kombinerat fitt- och pittstim – där de flesta har om inte något helt och hållet nytt så i alla fall eget att säga.” […] Maria Niemi ”gör det i en smart text om strävan att förvandla den lågt värderade femininiteten och/eller slampigheten till något frigörande och politiskt”.
Författare: Petra Östergren, Maria Abrahamsson, Lars Gårdfeldt, Anna Ekelund, Susanna Dodillet, Don Kulick, Maria Rankka, Susanne Wigorts Yngvesson, Madelaine Levy, Anna Svensson, Boris Benulic, Jonah Nylund, Maria Niemi, Inti Chavez Perez